Paddla packraft i Sälen, Lämna aldrig hemmet utan båt

DET FINNS NÅGOT njutbart i att lämna land och flyta ut i en sjö eller nedströms en å. Det väcker en upptäckarglädje och vi som är gamla eller norska nog att minnas Bröderna Dahls äventyr på teve förstår lockelsen, äventyret i att färdas utan spår längs ett vattendrag. Ändå har det tagit många år för packrafting att slå igenom i Sverige, men nu kan det vara dags.

.

Vad är en packraft?
.

En packraft är en liten ultralätt och portabel gummibåt. Den ser ut som en nedskalad forsränningsflotte och är gjord för att en person bekvämt ska kunna paddla även i strömmande vatten. Man tar sig fram med hjälp av en vanlig tvåbladig kajakpaddel, båten är kort och svänger på en femöring men upplevs ändå väldigt stabil i vattnet.

.

Varför ska jag paddla packraft?

.

Du som paddlar sitter i vattenlinjen, omgiven av en stor flytring full med luft. Det gör att en packraft nästan känns ovältbar. Den stora fördelen med packraft framför mer klassiska kanoter och kajaker är dess låga vikt och minimala packvolym. Båten är gjord för att kunna ta med på allehanda äventyr och går att rulla ihop ungefär som en sovsäck. Samtidigt innebär båtens stora luftvolym att den orkar med mycket packning. Packraft som sport utvecklades i Alaska där det inte är ovanligt med arrangerade turer som sträcker sig över många veckor, helt självförsörjande i vildmarken.

.

Du får utan vidare med dig campingutrustning och en cykel i packningen om du vill ta dig långa sträckor både på land och på vatten, när det är dags att trampa så fäster du båten runt cykelstyret eller lägger den i ryggsäcken. Men man måste inte gå till extremer, det går också bra att fridfullt flyta längs med älven, göra ett strandhugg när badsuget blir för stort och kanske fiska lite grann.

.

Packrafts utvecklades för äventyr i utmarkerna och de tål mer stryk än vad de ser ut att göra. De kommer i flera varianter beroende på budget och användningsområde, från rymliga tvåpersonsbåtar för sjöar och stilla vatten till tåliga självdränerande forspaddlingsbåtar för tuffa tag. Men mest populära är kompromisserna mitt emellan, för den som gärna undviker de stora forsarna och vill ha en lätt båt att bära med sig på turen.

.

.

Kom ihåg när du paddlar

.

1. Kontrollera alltid vattentillgången innan du påbörjar din tur, många av de mindre vattendragen torkar ut helt eller delvis under sommaren. Kring Sälen är Västerdalälven och sjön Horrmunden tämligen säkra kort även under lågvatten, men vid högvatten finns många små vattendrag att utforska.

..

2. Använd alltid flytväst, och undvik strömmande vatten annat i sällskap av guide.

.

3. Följ lokala regler. I vissa fiskevatten finns önskemål om att slippa kanoter och flottar..

.

.

Packrafts finns att hyra av Fjälläventyr i Lindvallen. De arrangerar även guidade turer och övernattning.
..

Läs mer på www.fjallaventyr.com

Gerry Holmström

Dela inlägg:

Läs mer

Längdspår i Sälen

Upptäck alla längdspår i Sälen från Kläppen, Sälen by, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Rörbäcksnäs till Stöten.

Cykla i Lindvallen - Cykelleder

Cykla i Lindvallen

Klicka här för att ladda ner: • Cykelkarta Lindvallen • Cykelkarta Högfjällsturen Cykla i Lindvallen Leder och park trail Pumptrack Svansjön Barnens favorit är att