Cykla i Sälen, 3 cross country leder i Sälen

Från fäbodstig till cross country paradis

.

SKOGSBRUKET i Sälenområdet krävde att det byggdes grusvägar och traktorvägar för transport av den avverkade skogen. Skogshuggarna som i seklets början tog sig ut i skogen för att hugga var inte sällan längdåkare. Hästarna fick släpa ut timret ur skogen på enkla stigar. Med tiden så ersattes hästarna av skogsmaskiner vilket innebar att man kunde avverka längre in i skogen med nya grusvägar som resultat.

.

I Sälen byggdes det fäbodar för djurhållningen på sommaren och därmed skapades stigar där människor och djur strövade och transporterade det man producerade på fäboden. Namnet Sälen kommer från ordet Sel som på Transtrandsmål betyder just fäbod. Från 1930-talet när turismen startade i Sälen så röjdes skidspår i skogen men man byggde också skidbackar och mer vägar på fjället och till de nya stugområdena.

.

Idag har dessa grusvägar, traktorvägar och stigar naturligt kopplats ihop till ett nät av cyklingsbara leder. I och med att det las ut nya spänger på fjället förra året med tre bräders bredd så kopplades fjället på för cykling. Idag kan du ta din cross countrycykel och cykla från Sälen by på olika underlag ända upp till Hemfjällsstugan.

.

Många grusvägar, stigar och spänger delas mellan bilister, vandrare och cyklister. Att visa hänsyn till varandra är givetvis ett måste. Terrängcyklingen startades och utvecklades på USA:s västkust runt 1976. Man ville cykla i terrängen på grusvägar och annat underlag än asfalt. Från 1970-talet och framåt så har cyklarna utvecklats.

.

Allt ifrån helt odämpade cyklar till framdämpade och vidare till heldämpade. Med dagens cross countrycyklar kan man trampa på och upptäcka mycket av Sälens dalgång och skogsbeklädda fjällsidor. Du kan cykla i Kläppen och vidare till Sälen by upp till Lindvallen. Fortsätt upp på fjälltopparna och sedan vidare till stigcyklingsparadiset Rörbäcksnäs.

.

Håll utkik efter öppna restauranger, våffelstugor och kaféer så du kan ta en fikapaus på cykelfärden. Du kan läsa om kaffestoppen i vår kalla fakta del på sidan mat och fika i vårt magasin. Här bredvid och på följande sidor så guidar vi dig till cyklingen i Sälen.

.

Cykla i Sälen, 3 cross country leder i Sälen - Magasin Sälen

.

.

Cykla i Sälen, 3 cross country leder i Sälen

.

.

Kläppen

.

ÖREBÄCKSLEDEN

.

Längd: 11 kilometer. Svårighetsgrad: Röd.

Leden startar vid Kläppencamping och tar dig sedan norrut via första delen av Gusjöslingan, över riksvägen och vidare uppför en lång stigning på en grusväg. Fortsätt upp mot vasaloppsvägen. Efter cirka tre kilometer viker du av söderut och tillbaka till Kläppen. Väl inne i skidanläggningen viker leden av längs gamla downhillbanan ner till Tranatorget och tillbaka till Kläppen camping.

.

Läs mer på www.klappen.se/att-gora/sommaraktiviteter/crosscountrycykling/

.

Lindvallen

.

HEMFJÄLLET

.

Längd: 24 kilometer. Svårighetsgrad: Svart.

Vill du cykla högst upp på fjället så är det här en fantastisk tur. Starten går vid ledcentralen på Lindvallen vid Experiumtorget. Om du inte vill cykla hela sträckan så kan du ta liften Gustav Express upp på fjället. Annars trampar du på via fjällvägen och Sälfjällstangen . Väl på toppen så följer du vandringsleden mot Hemfjället. Underlaget varierar mellan spänger och stigcykling.

Läs mer på www.skistar.com/sv/vara-skidorter/salen/sommar-i-salen/aktiviteter/cykling/crosscountry/

.

Sälen by

.

VERSJÖRUNDAN

.

Längd: 35 kilometer. Svårighetsgrad: Blå.

Leden startar vid Vasalopsstarten i Berga by. Det är en rundtur på grusvägar genom skogsområden. Cykla över Riksväg 66 och följ skyltningen mot Versjön. När du passerat Versjön så följer du skyltarna tillbaka med mycket utförscykling tillbaka till Vasaloppstarten.

.

Annalena Åvik Holmström

Dela inlägg:

Läs mer

Längdspår i Sälen

Upptäck alla längdspår i Sälen från Kläppen, Sälen by, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Rörbäcksnäs till Stöten.

Cykla i Lindvallen - Cykelleder

Cykla i Lindvallen

Klicka här för att ladda ner: • Cykelkarta Lindvallen • Cykelkarta Högfjällsturen Cykla i Lindvallen Leder och park trail Pumptrack Svansjön Barnens favorit är att