Vandra i Sälenfjällen

VANDRINGEN I SÄLENFJÄLLEN ERBJUDER oslagbara vyer över vidsträckta fjäll och en fantastisk natur med ett vandringsområde som passar de flesta. Utbudet är stort eller vad sägs om cirka 200 kilometer sommarled plus flera stigar. Här hittar du bland mycket annat den lättvandrande starten på Kungsleden (som till och med är asfalterad) och den betydligt större utmaningen som Vasaloppsleden.

.

DE FLESTA TURERNA lämpar sig bra för nybörjare men det finns även en del turer som kräver lite mer. Många av lederna går uppe på kalfjället medan andra följer dalgången. Lederna är välmarkerade och stigarna är oftast försedda med broar, spänger och raststugor

.

I Sälenfjällen har ett projekt pågått de senaste åren med att lägga ut spänger på flera leder. Med tre plankor i bredd så ökar nu tillgängligheten för fler som vill komma ut på fjället och lederna passar både för vandring och cykling. Ett extra plus är att miljön skyddas på ett bra sätt när man går på spängerna.

.

.

VÅRA BÄSTA TIPS

.

I FÄDRENS SPÅR PÅ SOMMAREN

.

Vasaloppsleden är en vandringsled som i stort följer Vasaloppets sträckning. Den 91 kilometer långa leden startar i Berga by i Sälen och slutar i Mora. Leden är lätt att vandra på och är tydligt markerad med orangea skyltar (skidspårets märkning är röd).

.

Den är också tillgänglig att nå eftersom det alltid är nära den stora vägen mellan Sälen och Mora. Vandringen sker i varierad terräng med skogsstigar och grusvägar genom byar och fäbodar. Leden följer till stor del vasaloppsspåret men har spånglagts vid blötare partier och självklart passerar man förbi de välkända kontrollerna som exempel Mångsbodarna och Evertsberg.

.

Det finns nio övernattningsstugor och elva slogbodar/ vindskydd på vägen. I stugorna sover man på britsar med madrasser och det finns kaminer för uppvärmning, man hittar också ved och dricksvatten i närheten.

.

KUNGSLEDEN

.

Kungsleden är en känd och populär vandringsled i svenska fjällen. Den är 440 kilometer lång, från Abisko i norr ner till Hemavan i Söder. Den är rösad och huvudsakligen lättgången, med turiststationer och övernattningsstugor på dagsmarschavstånd. På 1970-talet fanns ambitioner att göra Kungsleden till något mera.

Idag finns det en södra Kungsleden från Sälen till Storlien (350 kilometer) som är skyltad Kungsleden. Därför räknas ibland hela sträckningen Abisko–Sälen (cirka 150 mil) till Kungsleden.

.

HEMFJÄLLSTANGEN–MELLANFJÄLLSSTUGAN

.

Den här turen börjar vid de rösade lederna på Gammelsäterfjället i Transtrand, (där också skidspåren börjar). Turen börjar med en stenig stig några hundra meter, sedan fortsätter leden med spänger och stigar över kalfjället.

Här är det fantastiska vyer över hela fjället. Efter leden kan man i princip stanna till var som helst och hitta bra ställen för fikastopp. Mellanfjällsstugan är en raststuga som du når efter cirka tre kilometer och här kommer barnen garanterat hitta roliga bäckar och spännande kojor.

.

HÖGFJÄLLSHOTELLET–ÖSTFJÄLLSSTUGAN

.

Utgå från Högfjällshotellet och gå de fem kilometerna till Östfjällsstugan. De två första kilometerna är lätt uppför men asfalterade (perfekt för barnvagn och rullstol). Här hittar man också ett vindskydd som passar perfekt för det första stoppet och här är utsikten över hela Högfjället fantastisk. Efter vindskyddet är det grus och lätt vandring ända fram till Östfjällstugan. Väl framme vid Östfjällstugan kan man välja att gå samma väg tillbaka eller så väljer man att gå på de nylagda spängerna ner mot Gruven och sen tillbaka mot Högfjället. Går man hela turen blir det cirka nio kilometer.

.

STORFJÄLLET

.

Om man startar sin vandring vid restaurang Appetito så har man många valmöjligheter och perfekt för dig som vill uppleva både dalgång och kalfjäll. Följ kryssmarkeringarna cirka en kilometer till en trestigskorsning. Här kan du sen bestämma hur långt du vill gå, antingen väljer du Storfjällsgraven cirka tre kilometer eller Hemfjällstugan cirka fem kilometer.

.

STENSJÖN

.

En enkel vandring som hela familjen kan vara med på. Man går eller tar liften Gustav express upp i Gustavbacken. Leden börjar vid toppstugan och går längs kammen på Hemfjället. Vid Stensjön kan man fika eller grilla korv och självklart måste man lägga en sten på någon av de många stenformationerna som finns vid sjön. Vandringen är cirka 1,5 kilometer lång. Vill man fortsätta så finns nu en helt ny led med tre spänger i bredd ända ner till Hemfjällstugan. Perfekt för både cykling och vandring.

.

LINDALEN VIA HUNDFJÄLLET

.

En varierande vandring som går över kalfjäll och genom skog, cirka 13 kilometer. Leden börjar vid toppstugan på Hundfjället och går sedan via toppen ner till Hundfjällets naturreservat. Efter lite drygt halva sträckan kommer man fram till charmiga Lindalens fäbod, med anor från 1700- talet, ett perfekt ställe att ta fram matsäcken på. Från Lindalen fortsätter vandringen genom skog och myrar för att sedan komma fram i Tandådalen alternativt Hundfjället.

.

STOR–NÄRFJÄLLET–NÄRFJÄLLSSTUGAN – LÄGERDALSFJÄLLET–SYNDDALEN– LÖRDAGSGRAVEN–ÖSTFJÄLLET

.

En vandring över flera fjäll och i uråldrig skog, cirka 23 kilometer lång. Starten går vid Hundfjället och stigningen uppåt börjar nästan direkt. På första toppen, Stor-Närfjället, är utsikten milsvid och här ser man flera av fjällen som ingår i turen. Efter att man har passerat Närfjällsstugan fortsätter vandringen på Kungsleden.

Ytterligare nio kilometer senare kommer man fram till Synddalen, denna mytomspunna plats bjuder på trolsk skog, porlande bäckar och en vildmark som är helt orörd. Vandringen fortsätter sedan genom Lördagsgraven, via Östfjället och Köarskärsfjället för att till slut komma fram vid målet, Gammelgården.

 

Annalena Åvik Holmström

Dela inlägg:

Läs mer

Längdspår i Sälen

Upptäck alla längdspår i Sälen från Kläppen, Sälen by, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Rörbäcksnäs till Stöten.

Cykla i Lindvallen - Cykelleder

Cykla i Lindvallen

Klicka här för att ladda ner: • Cykelkarta Lindvallen • Cykelkarta Högfjällsturen Cykla i Lindvallen Leder och park trail Pumptrack Svansjön Barnens favorit är att