Topptur Sälen – Förtjäna din sväng

När du sitter vid frukost och försöker välja mellan att börja dagen med längdåkning eller utförsåkning så har vi lösningen. Skippa liftarna och längdspåren och leta dig ut till en fjällsida utanför skidanläggningarna. Här kan du i din ensamhet eller med kompisar gå uppför med stighudar under skidorna som på franska heter randonnée.

På svenska använder vi benämningen skidbestigning eller topptur. Till dig som är nyfiken tänkte vi förklara lite mer om hur skidbestigning fungerar.

Ord och bild Gerry Holmström.

 

I DENNA TID AV PANDEMI kan det vara en extra bonus att få vara ensam på fjället. Att för egen maskin ta sig upp till toppen och efter väl genomfört arbete bara få stå i tystnaden och att njuta av utsikten är en underbar upplevelse.

För att sedan vinkla skidorna nerför och få ett eget lössnöåk där ingen annan varit och lagt sina spår i det vita pudret. Men skidbestigning är konditions krävande. Att streta uppför fjällsidan, oftast i djupsnö, gör att pulsen ökar och svetten börjar rinna. Det gäller att spara på kraften genom en effektiv teknik i kombination med rätt utrustning.

Utrustningen består av en typ av alpinpjäxor med ett gåläge som man sätter dem i när man går uppför. Du kan välja mellan ett par allmountain- eller freerideskidor som är lite bredare för en skönare nedfärd i lössnön. På skidorna har du en randonnéebindning som du kan koppla loss baktill och få en lös häl när du går uppför och sedan spänna fast bindningen till ett fixerat läge så den fungerar som en alpinbindning när du åker utför. Till detta har du ett par stighudar som du fäster under skidorna när du går uppför och tar av när du åker utför.

Tekniskt sätt så är det viktigt att dina stighudar sitter bra på skidorna. Fäst hudarna på toppen av skidorna och på bakändan. Se också till att klistret på stighudarna fäster på skidans belag så de inte rör sig när du ska gå uppför. Det är inte dumt att ha med lavinutrustning när du söker dig ut i den orörda naturen med härlig lössnö. När du sedan går uppför så är det effektivast att dra skidan i snön och ta lite kortare steg. Lyft inte skidan då blir det jobbigare.

Sälens fjälltoppar med dess vänligare lutning passar toppturer väldigt bra eftersom man kanske vill undvika att gå i för brant terräng. Det är viktigt att hitta en tur som passar din nivå, både uppför och sedan ta sig utför. Att skaffa sig kunskap och inspekterat fjälltoppen och fjällsidan på sommaren under en skön vandring är inte så dumt.

Förutom lutningen kan det bli problem om skogen är för tät och svåråkt tillsammans med djupsnön. Klädseln är också viktig. Klä dig i skalplagg, jacka och byxa, som inte är fodrade utan kan andas så du inte blir för svettig när du går uppför. Om det är på vårkanten kan man ta av sig jackan och lägga den i ryggsäcken. Fäst hjälmen i densamma och byt ut goggles mot solglasögon.

Ta med extra förstärkningsplagg som du kan ta på dig om du blir kall när du nått toppen. Ta på dig ett bra underställ i ull eller annat funktionsmaterial så det andas ur svetten och inte binder den som i till exempel en bomullströja. Du kommer då att frysa under nerfärden.

Om du vill kan du ta med lite proviant och du ska absolut ta med vatten. När solen börjar skina framåt vårkanten så glöm inte att smörja dig med solkräm. Det blir dubbel effekt av solen som speglar sig i den vita snön. Det är inte skönt att bränna sig i ansiktet.

Dagen innan din topptur är det bra att kolla väderprognosen. Vädret i fjällen växlar snabbt så en spade kan vara bra att ta med sig om man behöver gräva ner sig. Med spaden kan du också gräva en skön solgrop om vädret är bra och du vill vila benen mellan åken.

Gå gärna med familjen eller kompisar och lämna ett meddelande att du tänker ge dig ut på fjället. Skidbestigning kan vara det bästa av två världar. Konditionsträning och det underbara att lägga sina egna svängar i snön som man så gott förtjänat. Earn your turn.

 

Utrustning topptur

Kore-serien från Head är byggd för dig som premierar en stabil och rolig utförsupplevelse, men ska även passa dig som vill kunna ta dig upp på fjälltopparna på ett behagligt sätt. Freetouring när den är som bäst.

Fokus: utför. Möjligheter: uppför

 

Gerry Holmström

Dela inlägg:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på linkedin

Läs mer

Cykla i Sälen, 3 cross country leder i Sälen

Från fäbodstig till cross country paradis . SKOGSBRUKET i Sälenområdet krävde att det byggdes grusvägar och traktorvägar för transport av den avverkade skogen. Skogshuggarna som i seklets början tog sig

Vandra i Sälenfjällen

VANDRINGEN I SÄLENFJÄLLEN ERBJUDER oslagbara vyer över vidsträckta fjäll och en fantastisk natur med ett vandringsområde som passar de flesta. Utbudet är stort eller vad sägs om cirka 200 kilometer

Vårskidåkning – Ut på tur, aldrig sur

I Sälenfjällen finns det cirka 250 kilometer preparerade längdspår. Det finns något för alla. Allt från elljusspår, kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjällmiljö till längre turer tvärs över våra