15 Skäl att besöka Sälen

Det finns såklart många skäl till varför cirka två miljoner gäster besöker Sälenfjällen varje år. Och vi på redaktionen har våra bästa argument för att ni ska komma hit i vinter. Här får ni 15 skäl att besöka Sälen (Utan inbördes ordning.)

Bild Daniel Bernstål.


1. Manschestermorgon

Ta liften upp medan dina vänner fortfarande sover, se solen gå upp och njut sedan av känslan av att vara först i backen. Pisten är randig och nypreparerad och du glider lätt nerför backen. Det är en häftig känsla att vara först ut.

2. Experium

I Lindvallen ligger Sveriges häftigaste äventyrsbad, Experium med extra allt under samma tak: Äventyrsbad, simbassäng, spa, flowrider, och bastuvärld.

3. Fjällvandring på snö

Om du vill uppleva det orörda Sälen så hyr ett par snöskor under en dag. Packa ryggsäcken med fika och knalla rätt ut i naturen där inga andra skidåkare når. Njut av lugnet och frihetskänslan.

4. Längd och turåkning

Sälenfjällen är hemvist och startplats till världens äldsta, längsta och största långlopp – Vasaloppet. Hela 80 000 personer tar sig varje år de nio milen mellan Sälen och Mora på längdskidor. Men du behöver verkligen inte vara långloppsåkare för att kunna njuta längdskidåkning i turspåren hos oss. Här finns 250 kilometer preparerade längdspår, allt från kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjällmiljö till längre turer tvärs över våra fjäll.

5. Snösäkert

Trots sitt sydliga läge är Sälen extremt snösäkert. Tack vare vissa meteorologiska förutsättningar och ett enormt snöläggningssystem så brukar backarna och spåren vara igång redan i slutet av november.

6. Restauranger

Att grilla korv över öppen eld eller äta sushi på en av Sveriges bästa sushirestauranger? Valet är ditt och däremellan finns allt ifrån klassiska våffelstugor till närproducerat kött och italienska delikatesser att hitta i Sälenfjällen. Vi vågar påstå att ingen blir besviken på maten i Sälenfjällen.

7. Shopping

Här finns butiker i alla prisklasser med allt du behöver för din vintersemester oavsett om du gillar kläder, skidprylar eller inredning.

8. Trollskogen

En del barn som besökt Sälen och Hundfjället vägrar åka någon annanstans. Och det beror nog främst på en 1,5 kilometer lång nedfart genom skog och raviner med sjungande och pratande troll. Lika stor behållning för vuxna.

www.skistar.com/sv/sommar/sommar-i-salen/aktiviteter/trollskogen/

9. Brantåkning

Man kanske inte förknippar Sälen med den mest extrema skidåkningen. Men faktum är att du faktiskt kan åka riktigt brant om du vill. Väggens (Hundfjället) 45 gradiga lutning går inte av för hackor. Stötens svarta pist Älvan har många gånger blivit omnämnd som Sveriges bästa pist.

10. Snöparker

Sveriges bästa vinterlekparker eller snowparks hittar du i Sälen. Från nybakade hjälmfotingar till världseliten. Det finns en park för alla.

11. Barndestination

Sälen är förmodligen världens bästa skidort för barn. Vi har i alla fall aldrig hittat eller hört talas om någon vinterort med bättre utbud när det gäller skidskolor och barnaktiviteter. Och att sedan backarna är perfekta för såväl nybörjaren som parkåkande kids gör ju inte saken sämre.

12. Hemfjällsstugan och Storfjällsgraven

Inget går upp mot att ta sig på längdskidor eller skoter upp till de här stugorna på fjället. Här har vinterentusiaster värmt tårna i generationer. Fast det inte finns el eller vatten kan du njuta av nygräddade våfflor, varm choklad och allt annat som hör till en fjälltur.

www.hemfjallsstugan.se/

13. Sälen snällaste

Det handlar inte bara om skidåkning när barnfamiljerna ska välja sin vinterdestination. För en del barn är maskotarna Vargy, Trolle och Trolla och snögubben Valle det bästa och viktigaste på hela semestern.

14. Hundspann 

Att färdas med hundspann över snötäckta fjällvidder är en härlig upplevelse och garanterat ett minne för livet. Upplev farten, kraften och naturen när hundarna drar igång kälken och ger sig iväg.

15. Skoteråkning

Att åka skoter i Sälen innebär att uppleva fjällvärlden och dess omgivningar på ett fartfyllt, spännande och kul sätt. En kombination av pirrigt adrenalin och fantastisk naturupplevelse. Förutom fjällen bjuder en tur på skoter i Sälen också på dramatiska raviner, djupa skogar och vidsträckta myrar.

Annalena Åvik Holmström

Dela inlägg:

Läs mer

Längdspår i Sälen

Upptäck alla längdspår i Sälen från Kläppen, Sälen by, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Rörbäcksnäs till Stöten.

Cykla i Lindvallen - Cykelleder

Cykla i Lindvallen

Klicka här för att ladda ner: • Cykelkarta Lindvallen • Cykelkarta Högfjällsturen Cykla i Lindvallen Leder och park trail Pumptrack Svansjön Barnens favorit är att