Vinterbröllop i Sälen

I januari förra året blev Elin och Niklas från Stockholm man och fru i ett vintrigt Sälen. Vi på Magasin Sälen är så glada att vi fick  äran att ta del av deras härliga vinterbröllop.

Text: Annalena Åvik Holmström

Bild: Adam Klingeteg

vinterbröllop
vinterbröllop
vinterbröllop

Allting tog sin början på vintern 2001. Då jobbade Elin säsong i liften på Tandådalens skidanläggning och Niklas jobbade i Sportshopen . En kort fling inleddes men det blev inget mer långvarigt den gången. 10 år senare genom gemensamma säsongvänner blev dom återigen ett par. Och den här gången på riktigt.

Dagen innan nyårsafton 16/17 förlovade sig paret och redan dagarna efter sattes planeringen igång för deras Bröllop.

– Att vi valde Sälen som plats var ganska givet eftersom vi träffades här och för att vi älskar vintern berättar Niklas.

Elin och Niklas har även en stuga i Sälen och de flesta av vännerna har någon typ av Sälenanknytning så valet blev enkelt.

– Vi ville verkligen viga oss i Tandådalens fjällkyrka eftersom vi tillbringat mycket tid där. Spelat spel, umgåtts och fikat deras goda bullar berättar Elin.

Drömmen var att ha bröllopsfesten på toppstugan Lyktan på Hundfjället så redan i januari 2017 bokades restaurangen in. Efter det bokades kyrkan och allt boende för gästerna.

– Vårat mål med hela helgen var att självklart få en minnesvärd upplevelse, att få umgås med alla våra vänner och släkt och att alla skulle få en hejdundrande fest berättar Niklas.

 

Under sommaren och hösten inför den stora dagen så gjordes det en bröllopshemsida och inbjudningarna färdigställdes och skickades ut. Nu började också den mer noggranna planeringen av meny, dekoration, fotograf och aktiviteter göras.

Så kom då äntligen den där helgen i januari som Elin och Niklas planerat så noga inför.

Bröllopshelgen startade med att gästerna anlände under torsdagen för att checka in i sina stugor där ett välkomstpaket väntade. På fredagen var det fokus på skidåkning i deras älskade Tandådalen och på kvällen var det välkomstmingel på TD lounge med mat och quiz om bröllopsparet. Allt för att bröllopsparet och gästerna skulle komma i rätt mood inför morgondagen.

Under lördagen hade Elin ett späckat schema med smink och håruppsättning tillsammans med sina brudtärnor.

– Under den här tiden hann jag åka lite mer skidor med våra gäster och även äta en lunch med min best man berättar Niklas. Efter lunch var det dags att möta upp Elin för fotografering med Adam Klingeteg bakom kameran. I januari är det inte många timmar med ljus i Sälen så bröllopsfotona togs innan vigseln. Vädret var magiskt hela helgen med 40 cm nysnö, uppehåll och vindstilla.

Under tiden som Elin och Niklas fotades så fick gästerna tävla i differensslalom i samma lag som på quizen. Prisutdelning skedde under kvällens middag.

Efter fotograferingen var det då äntligen dags för Elin och Niklas att viga sig i Tandådalens kyrka. Tillsammans med sina 80 gäster och parets dotter Vera så blev dom äntligen man och fru.

Efter kyrkan så blev det en kort promenad till Tandådalens torg för vidare transport med skoter för alla gäster upp till restaurang Lyktan i Hundfjället.

– Där började festen med bröllopsmiddag och dans.  Och med vår fantastiske Dj och toastmadame som lyfte festen så blev allt precis så bra som vi hade drömt om berättar Niklas.

Kvällen avslutades sedan med skotertransport ner från fjället under en stjärnklar himmel för alla gäster. Och brudparet åkte vidare till sin bröllopssvit på Hotel Mezzo. Men det är en helt annan historia.

BRÖLLOPSPARET

Namn: Elin Söderberg

Ålder: 36

Gör: Jobbar med Hr avdelning på bank.

Tips till andra som funderar på att gifta sig i fjällen :

Överplanera inte för mycket. Fokusera inte på smådetaljer som färg på servetter utan mer tid för umgänge med nära och kära.

Namn: Niklas Söderberg

Ålder: 37

Gör: Jobbar med sponsring och event på Cloetta.

Det bästa med erat bröllop: Helheten med hela helgen. Att få umgås med sina vänner. Att få stå i centrum och fira sin kärlek på den platsen man älskar och har så mycket minnen tillsammans med.

Sommar

Sälen on the fly

Strömmande eller stilla vatten? Harr, öring, röding eller gädda? Lång anmarsch eller bil ända fram? Vi bad Henrik Wallberg, inbiten flugfiskare förklara lite av charmen med att fiska i Sälen. Ord Henrik Wallberg/Fjälläventyr. Bild Ludwig Lind och Joel Gustafsson.

Strömmens porlande, skogens susande, strömstaren som pilar fram mellan stenarna. Och så vaket, ringarna på ytan, som skvallrar om att det är matdags för älvens invånare. Det är svårt att beskriva flugfisket utan att bli romantisk, intrycken är många vid en vacker älv. För den oinvigde är älven förvisso vacker, men för flugfiskaren är det en gåta som ska försöka lösas, en kod som måste knäckas. Var står fisken, vad äter den, hur ska jag närma mig den utan att den skräms. Och duger mina färdigheter till för att lura den?

I flugfisket så möts lugn och adrenalinpåslag som ingen annanstans. Kan det vara därför som vi sommartid träffar på flera av fjällets skid- och snowboardfantomer vid vattnen?

Det meditativa bryts av en explosion i vatten när en hungrig öring rusar iväg med din fluga i mungipan. Upphetsningen när den väl ligger i håven, och känslan när du låter den sakta simma ut i strömmen igen. Eller är det kanske kvällens middag?

Sälen har allt en flugfiskare kan önska sig – älvar och åar, sjöar och tjärnar. Lättillgängligt för den nyfikne och för den mer erfarne med upptäckarådra så finns det många mil av strömmande och stilla vatten att utforska till fots.

Med lite tur, och skicklighet, så kan en besökare pricka av både harr, öring och röding under ett besök. Vill man ge barnen en skjuts in i sportfisket så finns det också ett antal tjärnar med utplanterad regnbåge, ett härligt fiske för hela familjen.

Vilka platser som är intressanta varierar med säsongen, högvatten och lågvatten. Men Västerdalälven norr om Sälen by, Görälven kring Stöten och Fulan är alla väl värda att besöka.

Sälen är ett till stora delar förbisett fiskeområde. Många passerar på sin väg norröver, när de egentligen borde stanna några dagar och upptäcka Sälenfjällens många vackra strömmar. Här hittar man såväl lättfiskade vatten som lämpar sig väl för en introduktion i flugfiskets underbara värld, men även den sorts vatten jag som mer erfaren själv söker för mitt eget fiske: lite svårt, klurigt och inte helt lättillgängligt. Även om jag gillar att jobba som fiskeguide i Sloveniens kristallklara strömmar, exklusiva privata vatten i Norge, Skottlands högländer och Nya Zealand så ligger Sälen mig varmt om hjärtat.

Variationen är otrolig med små och stora vatten. I skogslandet eller närmre fjället. Snabba strömmar eller långsamma sel. Och sen alla de arter du kan fånga.

Sälens fiskar

Harr

”The lady of the stream”. En av flugfiskarens absoluta favoriter. Vacker med sin stora ryggfena i fantastiska färger och stiger gärna till en fluga på ytan. Harr till middag? Ät den omgående, gärna i ett foliepaket vid älven. Harren tappar både smak och konsistens relativt omgående.

 

Öringen

Mytomspunnen, vackert prickig, skygg och lite klurig att lura. Väl på kroken bjuder den upp till dans som få andra fiskar. Torrfluga, nymf eller en stor smaskig fiskimitation – öringfiske är härligt varierande.

 

Röding

Fjällens Greta Garbo. Skygg och svår. Men hittar du väl en tjärn med röding och förhållandena är de rätta så kan det bli bonanza, rödingen går ofta i stim. Små svarta flugor är ett hett tips.

 

Gädda

I de lugnflytande partierna av Västerdalälven och i vissa tjärnar och sjöar finns det gott om gädda. Gäddfiske med fluga kräver lite annan utrustning, men är en häftig upplevelse.

FISKEGUIDEN HENRIK WALLBERG TIPSAR

Besök Sälens fiskebutiker.

De har koll på flugor, förhållanden och du kan komplettera din utrustning och lösa fiskekort.

Boka en guide.

Har du endast några dagar att lägga på ditt fiske? Chansa inte, boka en guide någon av dina första dagar. Lokalkännedom, kunskap om lokala förhållanden och insektsliv är A och O för ett framgångsrikt fiske.

Visa respekt vid vattnet.

Vi har många mil av strömmande vatten och otaliga tjärnar och sjöar här
i Sälen, det finns inget behov av att kliva rätt ner där någon annan fiskar.

Försiktighet.

Fisken har fantastiska instinkter och de känner av vibrationer från strandkanten eller när du vadar ut i älven, så närma dig med försiktighet. Sätt dig, iaktta innan du börjar fiska. Och du, man behöver inte kasta till andra sidan, lika ofta så står fisken på din sida av älven.

Ta med barnen.

Det finns gott om vatten som lämpar sig för att ta med barnen till.

Ta bara den fisk du behöver. En vis man sa en gång: ”skörda av räntan och inte kapitalet”. Ta gärna en matfisk eller två till stekpannan, men låt de fina gener som en större fisk bär på simma vidare. Detsamma gäller förstås fisk under minimimåttet. Ska du släppa tillbaka fisken så använd hullinglösa krokar och en håv med knutlöst nät, gärna i gummi.

Verkar flugfiske krångligt?

Fjälläventyr/Nordic adventure på Lindvallen erbjuder så väl guidning som snabbkurser och flerdagarskurser i flugfiske. Läs mer på