Sälen on the fly

Strömmande eller stilla vatten? Harr, öring, röding eller gädda? Lång anmarsch eller bil ända fram? Vi bad Henrik Wallberg, inbiten flugfiskare förklara lite av charmen med att fiska i Sälen. Ord Henrik Wallberg/Fjälläventyr. Bild Ludwig Lind och Joel Gustafsson.

Strömmens porlande, skogens susande, strömstaren som pilar fram mellan stenarna. Och så vaket, ringarna på ytan, som skvallrar om att det är matdags för älvens invånare. Det är svårt att beskriva flugfisket utan att bli romantisk, intrycken är många vid en vacker älv. För den oinvigde är älven förvisso vacker, men för flugfiskaren är det en gåta som ska försöka lösas, en kod som måste knäckas. Var står fisken, vad äter den, hur ska jag närma mig den utan att den skräms. Och duger mina färdigheter till för att lura den?

I flugfisket så möts lugn och adrenalinpåslag som ingen annanstans. Kan det vara därför som vi sommartid träffar på flera av fjällets skid- och snowboardfantomer vid vattnen?

Det meditativa bryts av en explosion i vatten när en hungrig öring rusar iväg med din fluga i mungipan. Upphetsningen när den väl ligger i håven, och känslan när du låter den sakta simma ut i strömmen igen. Eller är det kanske kvällens middag?

Sälen har allt en flugfiskare kan önska sig – älvar och åar, sjöar och tjärnar. Lättillgängligt för den nyfikne och för den mer erfarne med upptäckarådra så finns det många mil av strömmande och stilla vatten att utforska till fots.

Med lite tur, och skicklighet, så kan en besökare pricka av både harr, öring och röding under ett besök. Vill man ge barnen en skjuts in i sportfisket så finns det också ett antal tjärnar med utplanterad regnbåge, ett härligt fiske för hela familjen.

Vilka platser som är intressanta varierar med säsongen, högvatten och lågvatten. Men Västerdalälven norr om Sälen by, Görälven kring Stöten och Fulan är alla väl värda att besöka.

Sälen är ett till stora delar förbisett fiskeområde. Många passerar på sin väg norröver, när de egentligen borde stanna några dagar och upptäcka Sälenfjällens många vackra strömmar. Här hittar man såväl lättfiskade vatten som lämpar sig väl för en introduktion i flugfiskets underbara värld, men även den sorts vatten jag som mer erfaren själv söker för mitt eget fiske: lite svårt, klurigt och inte helt lättillgängligt. Även om jag gillar att jobba som fiskeguide i Sloveniens kristallklara strömmar, exklusiva privata vatten i Norge, Skottlands högländer och Nya Zealand så ligger Sälen mig varmt om hjärtat.

Variationen är otrolig med små och stora vatten. I skogslandet eller närmre fjället. Snabba strömmar eller långsamma sel. Och sen alla de arter du kan fånga.

Sälens fiskar

Harr

”The lady of the stream”. En av flugfiskarens absoluta favoriter. Vacker med sin stora ryggfena i fantastiska färger och stiger gärna till en fluga på ytan. Harr till middag? Ät den omgående, gärna i ett foliepaket vid älven. Harren tappar både smak och konsistens relativt omgående.

 

Öringen

Mytomspunnen, vackert prickig, skygg och lite klurig att lura. Väl på kroken bjuder den upp till dans som få andra fiskar. Torrfluga, nymf eller en stor smaskig fiskimitation – öringfiske är härligt varierande.

 

Röding

Fjällens Greta Garbo. Skygg och svår. Men hittar du väl en tjärn med röding och förhållandena är de rätta så kan det bli bonanza, rödingen går ofta i stim. Små svarta flugor är ett hett tips.

 

Gädda

I de lugnflytande partierna av Västerdalälven och i vissa tjärnar och sjöar finns det gott om gädda. Gäddfiske med fluga kräver lite annan utrustning, men är en häftig upplevelse.

FISKEGUIDEN HENRIK WALLBERG TIPSAR

Besök Sälens fiskebutiker.

De har koll på flugor, förhållanden och du kan komplettera din utrustning och lösa fiskekort.

Boka en guide.

Har du endast några dagar att lägga på ditt fiske? Chansa inte, boka en guide någon av dina första dagar. Lokalkännedom, kunskap om lokala förhållanden och insektsliv är A och O för ett framgångsrikt fiske.

Visa respekt vid vattnet.

Vi har många mil av strömmande vatten och otaliga tjärnar och sjöar här
i Sälen, det finns inget behov av att kliva rätt ner där någon annan fiskar.

Försiktighet.

Fisken har fantastiska instinkter och de känner av vibrationer från strandkanten eller när du vadar ut i älven, så närma dig med försiktighet. Sätt dig, iaktta innan du börjar fiska. Och du, man behöver inte kasta till andra sidan, lika ofta så står fisken på din sida av älven.

Ta med barnen.

Det finns gott om vatten som lämpar sig för att ta med barnen till.

Ta bara den fisk du behöver. En vis man sa en gång: ”skörda av räntan och inte kapitalet”. Ta gärna en matfisk eller två till stekpannan, men låt de fina gener som en större fisk bär på simma vidare. Detsamma gäller förstås fisk under minimimåttet. Ska du släppa tillbaka fisken så använd hullinglösa krokar och en håv med knutlöst nät, gärna i gummi.

Verkar flugfiske krångligt?

Fjälläventyr/Nordic adventure på Lindvallen erbjuder så väl guidning som snabbkurser och flerdagarskurser i flugfiske. Läs mer på